středa 4. srpna 2010

Dovolená v Bruntále a Karlovících ve Slezsku

Minulý týden jsme strávili dovolenou u rodiny mé sestřenky, nejdříve v Bruntále a pak  u nich na chatě v malebném obci Karlovice ve Slezsku. Při pobytu v Bruntále jsme si udělali velkou procházku po městě, prošli jsme se po místním, hezky opraveném náměstí, s novou kašnou i vyhlášenou cukrárnou a navštívili jsme také pár obchůdků. Cestou do zdejšího nově zrekonstruovaného parku jsme si prohlédli (zatím jen zvenčí) nový aquapark přestavěný z bývalého krytého bazénu, do kterého si později ještě určitě zajedeme.


Asi v polovině týdně jsem jeli na chatu sestřenčiny rodiny do obce Karlovice ve Slezsku.


Odtud jsme podnikali vycházky po okolní přírodě a navštívili jsme i místní muzeum "Kosárnu". Z prohlídky, komentované průvodkyní, jsme byli nadšeni. V nejvyšším poschodí dvoupatrové historické budovy jsme se v dozvěděli spoustu informací o pěstování i zpracování dřeva od minulosti do současnosti, v prvním patře jsme shlédli tématicky zaměřenou výstavu o kávě,  jejím pěstování, sklizni, zpracování i servírování a prohlédli jsme si jak byly zařízeno a vybaveno bydlení za dob našich předků. Místnosti zařízené historickým nábytkem byly také v přízemí a celá prohlídka končila v blízké stodole, kde bylo vystaveno spoustu starých strojů a nářadí.
Jeden z podmračených dnů dovolené jsme pro změnu využili k návštěvě soukromé "Sklárny Jakub" v obci Mnichov (kousek od Vrbna pod Pradědem), kde můžete jen tak přijít a podívat se jak pan sklář se svým pomocníkem zpracovávají sklo. A je to opravdu podívaná, jak jsou ti dva sehraní a jak jim pod rukama vznikají krásné výtvory, které si tady můžete také koupit.

Žádné komentáře:

Okomentovat